pagina's

maandag 8 oktober 2012

Kweepeer

Wie met het fruit van vandaag aan de gang wil moet een Turkse groenteboer in de omgeving hebben. Of een eigen boom. Bij oude boerderijen in de Betuwe schijnt ie nog veel te staan; de kweepeer. Het is een geinige vrucht. Zo groot als een forse peer, met een gele, soms wat behaarde schil. In eerste instantie is het een 'onneembare' harde, smakeloze vrucht. Rauw eigenlijk oneetbaar... maar gáár.....

Het is geen peer, het is zelfs geen appel. De werkelijke oorsprong ruik je zodra het vruchtvlees warm wordt; onmiskenbaar rozengeur. En dát maakt het ineens een heel interessante vrucht! Je kunt er bijvoorbeeld een hele 'andere' appelmoes van maken, gewoon, op de manier waarop je dat altijd doet. Kweepeer-rozenjam is ook onweerstaanbaar. Meng hiervoor ca. 1250 gram kweepeer in blokjes met ca. 500 gram biologische kristalsuiker en een scheut water. Breng aan de kook en laat de blokjes op zacht vuur garen. Kweepeer heeft bindende eigenschappen en geleisuiker is dan ook niet nodig. Is dat al wat je in huis hebt, neem dan 1/3 van de voorgeschreven hoeveelheid. Kook de jam even goed door, haal de staafmixer en doorheen. Heb je rozenwater of rozenessence in huis voeg dan een scheutje toe voor de geur. Schep in schone potjes, direct dichtschroeven en even op de kop zetten. Tóp op toast, als vulling in cupcakes, bij scones.....

Maar misschien is jam maken je net een stap te ver, kweeperen zijn prijzig, zeker zo aan het begin van de herfst betaal je vaak meer dan een euro per stuk. Het was de reden dat ik afgelopen februari een boompje kocht voor op de tuin.... ik zag het al voor me, jaar na jaar een eigen oogst. Je raadt het al, de boom is niet eens uitgelopen! Terwijl ik me heb laten vertellen dat ze vroeger overal op het platteland groeiden, het zou dus wel moeten kunnen. Nou ja misschien was die late vorstpiek het probleem ik baal er nog steeds van, die boom kostte meer dan dertig euro! En niks nada helemaal geen eigen kweeperen.... Nou goed, we zijn maanden verder inmiddels, de herfst is begonnen, en ik kijk uit naar alle nieuwe seizoensgroenten die ik kan gaan gebruiken in de keuken. Wanneer ik ze dan prachtig en felgeel zie liggen bij de groentenboer dan ben ik om!




Vandaag, omdat je het gewoon een keer geprobeerd MOET hebben, een tóptaartje met EEN kweepeer.

Kweepeer tarte tatin;

1 kweepeer
100 ml water
100 gram biologische suiker
1 vanillestokje
3-4 plakjes bladerdeeg, ontdooid, uitgerold


Snijd de kweepeer in vieren en ontdoe van het klokhuis. Snijd dan dunne plakjes van de parten. Breng in een wijde pan het water en de suiker aan de kook, zet de oven aan op 190 graden. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap de zaadjes met een scherp mesje er uit. Voeg zaadjes én stokje toe aan het suikermengsel, laat op zacht vuur kleuren. Voeg nu de plakjes kweepeer toe en laat een minuut of tien zachtjes meepruttelen. Vis het stokje er uit en leg dat op de bodem van een ingevette platte taartvorm. Schenk de caramel met de kweepeer in de vorm. Dek af met het deeg, druk het aan de randen aan, prik wat gaatjes in het deegdek en zet in de oven, 25 minuten. Stort de taart op een mooie schaal en eet direct. Met een schepje roomijs bijvoorbeeld, of halfhard geklopte room met weinig suiker. Snuif die geur op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten